Online expertisepunten voor verbetering basisvaardigheden gelanceerd

Eerder dit jaar werd het al bekendgemaakt: in het najaar van 2023 zouden twee expertisepunten voor rekenen-wiskunde en digitale geletterdheid geopend worden. Op 17 november werd het expertisepunt voor rekenen-wiskunde in Utrecht gelanceerd door demissionair minister Paul. 22 november volgde het online expertisepunt voor digitale geletterdheid. Dit meldt de VO-Raad.

Masterplan basisvaardigheden

De twee online expertisepunten zijn onderdeel van het Masterplan basisvaardigheden. Vanuit dit masterplan krijgen diverse initiatieven bijvoorbeeld financiële steun als zij de ontwikkeling van basisvaardigheden stimuleren. Maar, ook het opzetten van nieuwe, inclusieve omgevingen die informatie verschaffen over de verschillende basisvaardigheden, worden uitgerold vanuit dit Masterplan.

Aanvulling op expertisepunt Burgerschap

Zowel het expertisepunt rekenen-wiskunde als het expertisepunt voor digitale geletterdheid zijn een samenwerking van verschillende organisaties, instellingen en onderwijspartners. Deze online plekken verschaffen informatie, tips en inspiratie over bovenstaande basisvaardigheden. Ze zijn ontstaan als aanvulling op het expertisepunt Burgerschap en kunnen gebruikt worden voor het basisonderwijs, voortgezet onderwijs, speciaal onderwijs, mbo en cursisten.

Door: Nationale Onderwijsgids / Fleur Zomer