Drenthe College - Veldlaan door CrazyPhunk

Het voornemen van het Drenthe College en Terra mbo om in 2024 te fuseren is heeft instemming gekregen van minister Dijkgraaf. Hiermee willen de scholen zich voorbereiden op de krimp in de regio die zich de komende jaren voordoet, meldt MBO-Today.

Het besluit is genomen op basis van een zogenaamd Fusie Effect Rapportage (FER) die de scholen afgelopen zomer hebben ingediend. De minister is door de Commissie Macrodoelmatigheid geadviseerd om in te stemmen met de plannen van de fusie. Dat kan doordat de scholen goed op elkaar aansluiten als het gaat om de verankering van het onderwijs in deze regio en de visie op onderwijs.

Fusie

Op het moment dat de scholen écht gaan fuseren, houden zij beide hun eigen naam. Wel gaan ze dan verder als één onderwijsinstelling, maar de namen Terra en Drenthe College blijven bestaan. Wel komt er een naam voor de fusie-instelling: DCTerra. Maar voor studenten zal niet veel veranderen.

Openbaar vervoer

Wel wijst de Commissie Macrodoelmatigheid op de toegankelijkheid van de provincies Groningen en Drenthe. “Om de emancipatie van de regio en het onderwijs te bevorderen, is het van groot belang om de afspraken met provincies en OV-bedrijven aan te scherpen.” Er moet volgens de commissie extra aandacht gaan naar openbaar vervoer, zodat de scholen goed toegankelijk blijven.

Het streven van de scholen is om te starten met een besturenfunctie op 1 januari 2024. Daarna, in augustus, gaan de scholen volledig fuseren. Dat is voor de start van het nieuwe schooljaar.

Door: Nationale Onderwijsgids