Burgemeester Jan van Zanen spreekt over respect bij ROC Mondriaan

Afgelopen week kregen studenten van ROC Mondriaan in Den Haag gastcolleges over respect. Burgemeester Jan van Zanen ging met ruim 150 eerstejaars studenten van de School voor Orde en Veiligheid in gesprek. Hij besprak met hen aan de hand van zijn eigen, persoonlijke verhaal, het cruciale aspect van respect hebben voor onze democratische waarden. Hij richtte zich ook op de naderende verkiezingen. De studenten van de opleiding Handhaving, Toezicht, Beveiliging stelden ook vragen. De gastcolleges werden gegeven in het kader van de nationale Week van Respect. Dat meldt het ROC Mondriaan.

Allereerst sprak schooldirecteur Birgül Tiryaki de studenten toe: “Het is zo belangrijk om over respect te praten. Zeker in júllie beroep moeten jullie iedereen altijd respectvol benaderen. Wie er ook voor je staat.” Het bezoek van Van Zanen is een waardevolle gelegenheid voor de studenten om rechtstreeks in gesprek te gaan met de burgemeester. Ze hadden zich goed voorbereid en stelden prangende en soms persoonlijke vragen aan de burgemeester.

Oorlog in Israël

Op de vraag van Hendrik of de burgemeester ‘’wel eens op zijn telefoon zat tijdens het eten?’’ antwoordde Van Zanen: ‘Ik ben eerlijk gezegd veel té vaak bezig met mijn telefoon. Maar niet tijdens het eten.’’ Ook de oorlog in het Midden-Oosten hield een aantal studenten bezig, zo bleek uit de vraag van Mohammed, Julen en Norbert:’’ De oorlog in Israël/Palestina doet iets met de sfeer in de stad. Merkt u hier iets van en wat doet u ermee.” Van Zanen formuleerde een inspirerend antwoord: ‘’We doorstaan met elkaar vele crises. Eerst de financiële, dan corona, de oorlog in Oekraine en nu in het Midden-Oosten. Alle bevolkingsgroepen wonen in Den Haag en ik ben van allemaal de burgervader. Laten we niet de ellende van daar naar hier importeren, maar laten we onze vrede exporteren naar daar door ons samen vreedzaam tegenover elkaar te gedragen.’’

Persoonlijke verhalen 

Tijdens de Week van Respect van 6 t/m 12 november gaan landelijk honderden gastsprekers zoals burgemeesters, wethouders, BN’ers, ministers, Kamerleden, topsporters etcetera de klas in om het gesprek met jongeren aan te gaan. Alle gastlessen staan in het teken van persoonlijke verhalen. De kracht van het persoonlijke verhaal is één van de belangrijkste elementen in de Week van Respect. Ervaring leert dat dit zorgt voor (meer) begrip voor de ander en er zo écht verbinding wordt gemaakt met jongeren. Afgelopen dagen hield ook de Haagse onderwijswethouder Hilbert Bredemeijer een gastles bij ROC Mondriaan, bij de School voor Horeca en Facilitaire dienstverlening. Jan Peter Balkenende kwam langs bij de School voor Entree aan de Meppelweg.

Door: Nationale Onderwijsgids