Verkiezingsfestivals voor meer politieke betrokkenheid mbo-leerlingen

Op 22 november vinden de Tweede Kamerverkiezingen plaats. Om bij studenten politieke betrokkenheid te creëren en hen aan te moedigen om te gaan stemmen, hebben ProDemos en de Nationale Jeugdraad (NJR) het Verkiezingsfestival geïntroduceerd. Onder meer het Alfa College en Deltion College organiseren een dergelijk festival, waar debatten met kandidaten en Kamerleden op het programma staan. Dit melden de Stentor en ProDemos.

In samenwerking met de NJR (Nationale Jeugdraad) organiseert ProDemos dit jaar speciaal voor mbo-leerlingen het Verkiezingsfestival. Met dit programma hebben de organisaties als doel om leerlingen te motiveren om te gaan stemmen. Vaak hebben mbo-studenten namelijk het idee dat zij geen of weinig invloed hebben op de politiek. Door dit programma te introduceren op scholen hopen de organisaties dat studenten zich bewust worden van het feit dat de politiek helemaal geen ‘ver van hun bed show’ is.

In debat met Kamerleden

Tijdens de verkiezingsfestival vinden vraaggespreken tussen studenten en (kandidaat)-Kamerleden plaats, doen ze met elkaar een quiz en gaan ze met elkaar in debat over allerle actuele stellingen. De festivals worden georganiseerd sinds 23 oktober en vinden nog door het hele land op mbo-instellingen plaats tot de stemdatum van 22 november.

Door: Nationale Onderwijsgids / Fleur Zomer