Bosje bloemen duurder om studenten tegemoet te komen in hun studieschuld

D66 en de SP willen studenten tegemoetkomen in hun studieschuld. Dit willen ze doen door de btw op een bosje bloemen te verhogen. Op die manier kan de renteschuld voor leningen van studenten naar 0 procent. Dat meldt Westlanders.nu. 

De overheid moet meer gaan betalen voor leningen vanwege de stijgende rente op de kapitaalmarkt. Vandaar dat de rente op leningen van studenten 1 januari 2024 omhooggaat. Van 0,46 procent naar 2,56 procent. Dat geldt overigens ook voor mbo’ers. Zij betalen nu no 1,78 procent voor hun studielening, maar die schuld wordt door de stijging duizenden euro’s hoger.

Aflossen studieschuld 

Ook het collegegeld van studerende jongeren gaat omhoog. Daar komt bij dat de koopkrachtmaatregel vanwege de inflatie niet wordt verlengd. Studenten mogen 35 jaar over het aflossen van hun studieschuld doen tegen een rentevaste periode van vijf jaar. Vanaf 1 januari geldt deze regeling ook voor mbo’ers.

BTW bloemen

D66 en de SP willen die rente op studieleningen op 0 procent zetten. Het geld dat daarvoor nodig is willen ze ophalen met een verhoging van de BTW op bloemen. Het Btw-tarief op bloemen is nu nog 9 procent, maar dat gaat dan stijgen naar 21 procent. Het is nog de vraag of de meerderheid van de Tweede Kamer het hier ook mee eens is.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk