Jonge pianostemmers gezocht, studenten kiezen niet meer voor ambachtelijk vak

Er zijn nog maar weinig jongeren die kiezen voor ambachtelijk werk. 1 procent van alle mbo-studenten volg een specialistische vakopleiding. Dat blijkt uit cijfers van het Ambacht in Beeld Festival, dat afgelopen weekend in Amsterdam aandacht vroeg voor deze beroepen. Er is onder andere een groot tekort aan pianostemmers. Dat meldt RTL Nieuws. 

Nederland telt op dit moment zo’n 600 pianostemmers, maar daarvan zijn de meesten al op leeftijd. De pianobranche is dan ook heel hard op zoek naar jonge pianostemmers. “Er is nogal wat vergrijzing in deze wereld”, aldus docent pianotechniek Milo Schekkerman.

Restaureren 

Volgens Schekkerman kan je heel veel met een diploma pianostemmer. “Je kunt stemmen bij de mensen thuis, maar je kunt ook het restauratievak in gaan. Je leert tijdens de studie niet alleen piano’s stemmen, maar ook hoe je ze van top tot teen kun restaureren.” Ook kan je met het diploma de concertwereld opzoeken en concerttechnicus worden.

Salaris 

Het salaris stelt volgens Schekkerman ook niet teleur. In loondienst of als zelfstandige aan het werk? Je kan een goede boterham verdienen.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk