Minister Dijkgraaf roept bedrijven op om mbo'ers hogere stagevergoeding te geven

Minister Robbert Dijkgraaf vraagt aan bedrijven of ze mbo-studenten een eerlijke stagevergoeding kunnen geven. Dat doet hij in navolging van een oproep in een speciale thema-uitzending van Spraakmakers. Dat meldt NPO Radio 1.

“Ik heb een brief gestuurd naar alle praktijkbegeleiders. Dat zijn de mensen die de stagiairs begeleiden. Ik heb ze uitgelegd dat we belangrijke afspraken met elkaar hebben gemaakt, waaronder over het belang van een goede stagevergoeding”, aldus Dijkgraaf.

Het Stagepact 

Hij doelt met de gemaakte afspraken op het Stagepact. Begin dit jaar hebben vertegenwoordigers van studenten, mbo-scholen, docenten, werknemers, werkgevers en overheden dit pact ondertekend. Een van de vier punten is een eerlijke beloning voor stagiaires.

Vriendelijke reminder 

Dijkgraaf benadrukt dat de brief die hij gestuurd heeft een vriendelijke reminder is. Volgens hem wordt er genoeg druk uitgeoefend op werkgevers en het ministerie kijkt scherp mee met de Cao-onderhandelingen.

Dijkgraaf vindt een bedrag van rond de 747 euro een goede richtlijn. Dat is ook het bedrag dat de Rijksoverheid aan stagiaires uitbetaald. De Rijksoverheid maakt echter geen onderscheid tussen studierichting. Iedere stagiair krijgt hetzelfde, of je nou een mbo’er bent of een universitair geschoold persoon. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk