Mbo-studenten steeds vaker welkom tijdens de introductieweken

Bij de introductieweek in Utrecht en in Leeuwarden waren vorig jaar voor het eerst mbo-studenten welkom. Dat was groot nieuws. Verslaggevers van de NOS, RTL en verschillende kranten kwamen op de introductieweken af om verslag hiervan te doen. Bij de start van het aankomende studiejaar zijn in veel meer studentensteden mbo’ers welkom bij de introductieweek. Dat meldt MBO Today.

Demissionair minister Dijkgraaf pleitte begin juli voor gelijke behandeling van alle studenten. Daarmee doelde hij ook op een gezamenlijke introductieweek voor mbo-, hbo-, en wo-studenten. “De intro is een week waar studenten van verschillende opleidingen elkaar kunnen ontmoeten. Door gezamenlijke activiteiten krijgen studenten de kans breder te kijken dan hun eigen opleidingsniveau.” Dijkgraaf vond het niet meer van deze tijd om mbo-studenten uit te sluiten tijdens de introductieweken.

Beperkt aantal plekken 

Na Utrecht en Leeuwarden vorig jaar volgen dit jaar Leiden, Maastricht, Groningen en Zeeland. In veel steden is er wel een beperkt aantal plekken voor mbo-studenten. In Leiden is er een pilot, daar zijn honderd mbo-studenten welkom. In Groningen mogen er maximaal 50 eerstejaars mbo’ers meedoen aan de KEI-week.

Minderjarig 

De eerste stappen naar een gelijkwaardige behandeling van alle studenten in de studentensteden is gezet, maar de organisatoren zijn dus nog een beetje huiverig om er vol voor te gaan. Het argument is dan dat mbo-eerstejaars jonger zijn dan de eerstejaars van het hbo en wo. Een van de bestuursleden van de introweek in Utrecht gaf al aan dat hij zelf ook minderjarig was toen hij aan de introductieweek begon. “Dat was geen enkel probleem, ons programma is daar gewoon helemaal klaar voor.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk