Meer gonorroe en chlamydia onder jongeren in de gemeente Groningen

Onder inwoners van de gemeente Groningen die jonger zijn dan 25 jaar is de seksueel overdraagbare aandoening (soa) gonorroe met 33 procent gestegen. Het aantal gevallen dat chlamydia heeft opgelopen is in diezelfde groep gestegen met 21 procent. Dat meldt RTV Noord. 

Een meerderheid van de Groningse gemeenteraad wil dat het stadsbestuur zich gaat inzetten voor preventie van deze soa’s. 

Veilig vrijen 

Karoline de Groot van Student & Stad geeft aan dat uit onderzoek is gebleken dat de bewustwording van veilig vrijen onder jongeren is weggezakt. “In Nederland heeft we heel lang een vrij-veiligcampagne gehad, maar die is in 2011 gestopt. Sindsdien zie je een stijging in het aantal soa’s”, aldus De Groot.

Campagne 

De Groot vindt niet dat alleen Groningen iets aan preventie moet doen, ze vindt juist dat het probleem landelijk wordt aangepakt. “Wij willen dat die campagne terugkomt. De kracht van zo’n campagne is dat je de informatie overal voorbij ziet komen: op straat en in de trein bijvoorbeeld.” 

Soa-test 

Daarnaast vindt Student & Stad dat het testen op soa’s sneller moet. “Wij hebben heel veel jongeren, maar heel weinig geld. Het gevolg is dat, als je de GGD belt voor een soa-test, je soms wel vier weken moet wachten.” En in die maand kan je heel makkelijk een soa weer doorgeven aan een ander.. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk