Mbo-studenten en praktijkopleiders erg tevreden over stages en leerbanen

Het gros van alle mbo-studenten en praktijkopleiders van erkende leerbedrijven is tevreden over de invulling van stages en leerbanen. Studenten beoordelen stages met gemiddeld een 8,4, praktijkopleiders met een 7,6. Dit blijkt uit de BPV Monitor 2022, het jaarlijkse onderzoek van SBB naar de ervaren kwaliteit van de beroepspraktijkvorming (bpv). Dat meldt de MBO Raad. 

Mbo-studenten en praktijkopleiders van leerbedrijven zijn eensgezind in hun positieve beoordeling van stages en aanverwante zaken. Van de studenten is 94 procent tevreden over de begeleiding door het leerbedrijf. Andersom is 82 procent van de praktijkopleiders enthousiast over de inzet en motivatie van ‘hun’ studenten.  

Bpv 

Zo’n driekwart (77 procent) van de praktijkopleiders is goed te spreken over de voorbereiding op de bpv. Ook is een ruime meerderheid van de praktijkondersteuners en studenten tevreden over hoe de praktijkondersteuner, student en bpv-begeleider vanuit de opleiding gezamenlijk gemaakte bpv-afspraken nakomen. Waar 93 procent van de studenten met tevredenheid kijkt naar de mogelijkheden om hun leerdoelen tijdens de bpv-periode te behalen, geldt dat voor bijna 88 procent van de praktijkopleiders.

Verder is 54 procent van de studenten tevreden over de stagebegeleiding en 61 procent over de stagevoorbereiding vanuit school. Van de praktijkondersteuners vindt 68 procent dat studenten tijdens hun stage of leerbaan goede schoolbegeleiding krijgen.

Stages en leerbanen 

Adnan Tekin, voorzitter van de MBO Raad en duovoorzitter van SBB, is blij met de uitkomsten van de BPV Monitor 2022. “Stages vormen het hart van mbo-opleidingen. Zonder stage, geen mbo-opleiding. Het is dan ook goed om te zien dat de meeste studenten en praktijkopleiders tevreden zijn over de invulling van stages en leerbanen. Al horen we ook verhalen over studenten die geen stageplek kunnen vinden omdat er te weinig stages worden aangeboden. Sommige opleidingen voeren zelfs een studentenstop in, mede door dat gebrek aan stageplaatsen, net nu de arbeidsmarkt goed opgeleide vakkrachten zo hard nodig heeft. We roepen alle branches, maar zeker de sectoren met een stagetekort, dan ook op om meer stageplekken te realiseren.”

Door: Nationale Onderwijsgids