Hof van Saksen heeft door eigen horeca-academie weer personeel rondlopen

Om het tekort aan personeel te tackelen is het Drentse Hof van Saksen begonnen met een eigen horeca-academie. Dat ging niet zonder slag of stoot. Maar vijf jaar later is de opleiding een voorbeeld voor de provincie. Dat meldt het NRC.

Om deel te kunnen nemen aan de opleiding stelt het Hof van Saksen geen hoge eisen. Een belangrijke voorwaarde is: je moet er zin in hebben. Verder maakt het niet uit, of iemand een taalbarrière heeft, geen geschikte opleiding of beperkingen, iedereen is welkom.

Flinke rugzak 

Daar hoort ook een leerling van Louis Tonkes, eindverantwoordelijke in de keukens van het vakantiepark in Nooitgedacht, bij. Volgens Tonkes heeft de jongen door zijn jeugd heen een flinke rugzak opgebouwd. Hij begon in de keuken bij Tonkes. Dat ging niet altijd goed: na een week werd hij ‘helemaal gek’. Tonkes zegt dat de jongen moeite had met op tijd komen en vond het lastig om te luisteren naar orders van andere mensen.

Stapsgewijs taken bij langs

Na een weekje thuis te zijn geweest, kon Tonkes de jongen overhalen om weer naar de keuken van het Hof van Saksen te komen. Daar gingen zij stapsgewijs taken bij langs. Het bleek resultaat op te leveren. Inmiddels heeft hij de niveau 2-opleiding zelfstandig kok afgerond en is hij bezig met niveau 3.

Oplopende personeelstekort 

Tonkes heeft tal van dit soort verhalen. Sinds de oprichting van de Hof van Saksen Academy is hij al betrokken bij de opleiding. Door het oplopende personeelstekort wilde de bedenker van de opleiding, hoofd food and beverage Eric van der Heijden, een opleiding opzetten.

Zo ontstond het eigen opleidingsinstituut van het Hof van Saksen. Het biedt een volwaardige horecaopleiding op mbo-niveau 1, 2 en 3. Praktijklessen worden gehouden in de restaurants en theorielessen in een vergaderzaal in het park. Het lijkt zijn vruchten af te werpen. Van der Heijden stelt dat het veel efficiënter is om personeel in het bedrijf op te leiden. “Zo worden zij direct ondergedompeld in het DNA van het bedrijf, is hun binding ermee vele malen groter en heb je meer kans dat ze blijven.”

Drenthe College en Werkplein Drentsche Aa

Inmiddels zijn twee belangrijke partners aan boord: het Drenthe College en het Werkplein Drentsche Aa. Het Hof van Saksen is een geliefde werkgever van de twee partijen.

Vijf jaar verder in de tijd en de Hof van Saksen Academy is uitgegroeid tot een volwaardig onderdeel van Hof van Saksen. Er zijn al 27 behaalde diploma’s en zeventien mensen volgen een opleiding. Tonkes vertelt dat er maar één iemand in de keuken staat die de opleiding niet heeft gevolgd.  

Door: Nationale Onderwijsgids 
Beeld: Tripadvisor