Acht miljoen euro voor speciale geldlessen aan mbo-studenten

Jongeren bouwen steeds vaker schulden op en daardoor kunnen ze flink in de problemen komen. Het kabinet maakt zich hier zorgen over en daarom gaat minister Schouten van armoedebeleid miljoenen uittrekken voor speciale geldlessen op scholen. Daarmee beginnen ze bij de groep met de meeste geldproblemen en dat zijn de mbo’ ers. Dat meldt RTL Nieuws.

Er zijn veel studenten die wakker liggen omdat ze duizenden euro’s schuld hebben. Of dat ze hun schoolboeken niet meer kunnen betalen en dus maar niet meer naar school gaan. Het blijkt dagelijkse kost te zijn, volgens Mia Wilsterman (armoedefunctionaris op het Zadkine College in Rotterdam.)

Voorlichting 

Het Zadkine College geeft speciale geldlessen om hun studenten voorlichting te geven. Leraren krijgen daarvoor een speciale opleiding. Maar, de Rotterdamse school doet meer. Ze geven voorlichting, springen bij en studenten worden eventueel doorgestuurd naar professionele instanties. 

Regeling 

Het kabinet wil nu dat meer scholen dit gaan doen en maakt daarom acht miljoen euro vrij. Vanaf de zomer kunnen mbo-scholen zich aanmelden voor de regeling. Volgend kaar komen dan ook de basis- en middelbare scholen in aanmerking voor deze regeling. 

Geen zorgtoeslag en belastingaangifte 

Uit onderzoek blijkt dat mbo-studenten vaak geld laten liggen waar ze wel recht op hebben. Eén op de drie studenten vraagt geen zorgtoeslag aan. Daardoor lopen ze meer dan 1000 euro per jaar mis. Ook maar één op de drie studenten doet belastingaangifte. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk