Minister Dijkgraaf wil bindend studieadvies in mbo vooralsnog houden

Minister Dijkgraaf vindt dat het bindend studieadvies (bsa) in het mbo, dat sinds 2017 in werking is getreden, voorlopig moet blijven bestaan. Het advies kan voor zowel de student als de school van meerwaarde zijn. Dijkgraaf wil wel dat de scholen het bsa op een betere manier gaan inzetten. Dat meldt MBO Today. 

Het besluit van minister Dijkgraaf is verrassend. Zijn partij, D66, is altijd erg kritisch geweest over het bsa in het onderwijs. Het advies blijft ‘vooralsnog’ staan, maar de kans is dus groot dat het advies ook herzien kan worden. Minister Dijkgraaf gebruikt daarbij ook het argument dat door de coronabeperkingen tussen 2020 en 2022 scholen weinig ervaring hebben gekregen met het opleggen van een bsa. 

Juiste begeleiding 

Dijkgraaf vindt wel dat het studieadvies voor zowel de student als de school een duidelijke meerwaarde kan hebben. Dijkgraaf wil de uitvoering van het studieadvies meer in lijn brengen met de bedoeling van het instrument. Hij wil ervoor zorgen dat studenten met de juiste begeleiding een voor hun passende opleiding kunnen voltooien. Scholen zouden daarom meer werk moeten maken van de juiste begeleiding voor studenten. Ook in het eventueel begeleiden naar een andere opleiding. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk