Condoomgebruik neemt af onder jongeren terwijl de soa's stijgen

Onder vrouwen en heteroseksuele mannen jonger dan 25 jaar werd in 2022 meer chlamydia en gonorroe gevonden. Gonorroe werd zelfs 33 procent meer gevonden dan in 2021. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van de Centra Seksuele Gezondheid. Deze cijfers maken duidelijk dat we in Nederland onvoldoende investeren in de preventie van soa’s onder jongeren. Dat meldt Medicalfacts.

“Als we stoppen met de Vrij Veilig campagnes, de promotie van condoomgebruik onder jongeren op een laag pitje zetten en veel jongeren geen of onvoldoende seksuele vorming geven, dan krijgen we te maken met meer soa’s”, aldus Mark Vermeulen, directeur Aidsfonds-Soa Aids Nederland. 

Gonorroe 

In 2022 zijn in totaal 164.715 consulten uitgevoerd bij de Centra Seksuele Gezondheid van de GGD. Dat is 19 procent meer dan in 2021. Voor het eerst zijn er ook meer consulten dan in 2019, het jaar voordat corona uitbrak. Opvallend is dat het aantal gonorroe-diagnoses in 2022 is toegenomen met 33 procent naar ruim 10.000. Deze toename was het sterkst onder vrouwen (75 procent) en heteroseksuele mannen (58 procent). Chlamydia is nog steeds de meest gevonden soa. In 2022 werden er 24.684 chlamydia diagnoses gesteld bij de Centra Seksuele Gezondheid.

Condoomgebruik neemt af 

Uit eigen onderzoek onder jongeren (Seks onder je 25ste -2017) blijkt dat 4 op de 10 jongeren bij een one-night-stand geen condoom gebruiken. Ook cijfers van het RIVM lieten eerder al eens zien dat het condoomgebruik onder jongeren afneemt. Sinds de Vrij Veilig campagnes zijn gestopt (al meer dan 10 jaar geleden) missen jongeren de herinnering om zich te beschermen tegen soa’s.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk