STAP-budget volgend jaar alweer afgeschaft

Het paradepaardje van het kabinet, het STAP-budget, wordt alweer afgeschaft. De regeling om verder te leren krijgt niet de kans om zich verder te verbeteren. Dat meldt MBO Today. 

Het kabinet grijpt de noodzaak om te bezuinigen aan om het STAP-budget te beëindigen. Dat levert het kabinet namelijk een jaarlijkse besparing op van ruim 300 miljoen euro. 

Meerdere problemen 

Sinds de start van het STAP-budget ruim een jaar geleden is er al van alles aan de hand. Er waren technische problemen bij de aanvraagprocedure. Mensen stonden daardoor urenlang in de digitale wachtrij. En er was grootschalig misbruik. Zo zou ‘Miss Bitcoin’ 2.500 cursisten online les hebben gegeven over het handelen in cryptomunten. Daarmee behaalde ze een omzet van meer dan 2 miljoen euro in 2022. 

'Lerende regeling'

Het ministerie van Sociale Zaken, waar sinds 2019 hard is gewerkt aan het STAP-budget, erkende de opstartproblemen. Volgens minister Van Gennip was er sprake van een ‘lerende regeling’. Het STAP-budget zou voortdurend worden verbeterd. Daar is nu dus geen sprake meer van, want het kabinet trekt na een jaar de stekker eruit. In 2023 blijft het STAP-budget nog wel bestaan. Op 1 mei gaat om 10.00 uur een nieuw tijdvak open. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk