Op mbo-studenten ligt een enorme druk, maar ze zijn wel de toekomst

Het aantal jongeren met mentale problemen is de afgelopen jaren alleen maar verdubbeld. Veel van deze jongeren zijn student op het mbo. De druk op die jongeren wordt alleen maar groter. De ‘minister van Oplossingen’ gaat in Spraakmakers zich hard maken voor deze groep. “Deze jongeren zijn namelijk onze toekomst, maar ze hebben last van de problemen die wij met zijn allen hebben veroorzaakt.” Dat meldt NPO Radio 1. 

Er wordt veel gevraagd van de mbo’ers en ze zitten vast. “Mbo’ers missen soms de financiële en sociale omgeving om zelf weerbaar te zijn”, aldus Nienke Meijer. Gaby Allard van ROC Amsterdam-Flevoland ziet dit dagelijks in de praktijk. Veel mbo-studenten hebben vanwege de coronapandemie een stuk van hun ontwikkeling gemist. Veel studenten geven dan ook aan onzeker te zijn en het lastig te vinden om zich te verhouden tot een ander. Dat is ook best normaal als je je bedenkt dat deze groep studenten 2,5 jaar thuisonderwijs heeft gehad. “Ze weten gewoon niet goed hoe ze naar school moeten gaan.”

Privéleven 

Volgens Allard hebben deze jongeren een zware studie. Ze werken vaak naast hun studie om maar geen lening af te hoeven sluiten omdat ze bang zijn voor de toekomst. Daarnaast moeten ze vanwege de coronapandemie stages en onderwijs inhalen en sommige studenten zijn ook nog eens mantelzorger. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk