Nog geen stagevergoeding voor mbo'ers, maar wel een onkostenvergoeding

Mbo’ers die stage lopen krijgen op korte termijn nog geen stagevergoeding. Minister Robbert Dijkgraaf wilde dat wel afspreken met stagebedrijven, maar hij komt niet verder dan een onkostenvergoeding. Dat meldt het AD. 

Het regelen van de stagevergoeding laat de minister dan ook over aan het bedrijfsleven. Het bedrijfsleven moet de hoogte en de stagevergoeding zelf vastleggen in cao’s. Dat staat ook in het stagepact dat de minister dinsdag heeft ondertekend.

Onkostenvergoeding verplicht 

De onkostenvergoeding wordt dit jaar nog verplicht en moet ervoor zorgen dat ‘ten minste alle kosten’ die een student maakt tijdens zijn stage worden vergoed.

Cao

Daar bovenop is het dan ook nog de bedoeling dat werkgevers de afspraken over een passende stagevergoeding in cao’s vastleggen. Maar, op deze manier kan de vergoeding nog jaren op zich laten wachten, want de meeste cao’s hebben een looptijd van 1 of 2 jaar. Mbo’ers moeten nu wachten totdat die cao afloopt en er nieuwe cao-onderhandelingen beginnen. Dan pas kan de stagevergoeding worden vastgelegd.

Stagevergoeding 

Werkgevers zijn wettelijk niet verplicht om een stagevergoeding te geven, maar bij stages die langer dan één maand duren is dat wel gebruikelijk. Een goede stagevergoeding kan ook in het belang van het bedrijf zijn. In deze krappe arbeidsmarkt kunnen zij studenten aan zich binden.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk