Normal_transport-2022-11-08-08-54-38-utc__1_

Doordat steeds minder jongeren voor mbo-onderwijs kiezen, blijft de transport- en logistieke sector moeite hebben met het vinden van genoeg vakmensen. Bestuursvoorzitter Elisabeth Post van Transport en Logistiek Nederland (TLN) en voorzitter van de MBO Raad Adnan Tekin zijn hier niet gerust op. Als er straks geen nieuwe mbo’ers voor de transport en logistiek bij komen, staat de sector in de toekomst stil. Dit meldt TLN. 

In Nederland lijkt er sprake te zijn van een trend die druk legt op het volgen van hoger onderwijs, er worden minder kinderen geboren en door het gebrek aan fysieke open dagen op mbo-scholen konden de onderwijsinstellingen dit schooljaar een stuk minder mbo-studenten aan zich binden. Voor het eerst in jaren daalde het aantal mbo-studenten onder de 500.000.

'Hervorming onderwijssysteem nodig'

Volgens Adnan Tekin van de MBO Raad is er een negatief beeld ontstaan over mbo-opleidingen. “Maar als jongeren eenmaal onze scholen binnenstappen, dan zien ze dat we hele interessante dingen doen.” Het hoger onderwijs blijkt dan niet altijd beter te zijn. Mbo is net zo’n verstandig keuze. Om dat beeld volledig uit het hoofd van de maatschappij te laten verdwijnen is een grondige hervorming van het onderwijssysteem nodig, stelt Tekin. Hij denkt dat de jeugd veel meer ruimte nodig heeft om te ontdekken wat ze willen, in plaats van op hun twaalfde al een richting te moeten kiezen. “k heb wel eens geopperd om het onderwijssysteem om te vormen naar twee stromingen, namelijk een academische en een praktische route. Dat lijkt me veel gezonder, want niet iedereen past in de standaard mal”, aldus Tekin tegen Post.

Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky