Al veel jeugdschalen afgeschaft, maar politiek moet het voor iedereen regelen

De FNV constateert, dat nu in twee derde van alle cao’s het jeugdloon is afgeschaft. Dat betekent, dat jongeren vanaf 18 jaar een volwassen loon ontvangen. Dit jaar maakte de FNV deze afspraak bijvoorbeeld in de cao Ikea, Geo (Grondstoffen, Energie en Omgeving), bij het Rijk, NS, KLM Grondpersoneel en Transavia Grondpersoneel. Dat meldt de FNV.

FNV-vicevoorzitter Zakaria Boufangacha: "Dit is op zich een mooi resultaat, en hard nodig voor jongeren in deze dure tijd. Voor gelijk werk moet gelijk loon betaald worden. Tegelijk zien we, dat het jeugdloon nog steeds bestaat in sectoren waarin veel jongeren werken, zoals de supermarkten, de horeca en de callcenters. Er is geen enkele rechtvaardiging voor het minder betalen van volwassen jongeren die hetzelfde werk leveren als een 21-jarige. Het is vooral een manier om goedkopere krachten in te zetten. Niet van deze tijd en eigenlijk leeftijdsdiscriminatie. Daarom moet de politiek afschaffing van het jeugdloon vanaf 18 jaar regelen."

Jeugdloon 

Mede door jarenlange acties van de FNV werd het wettelijk minimumjeugdloon in 2019 vanaf de leeftijd van 21 jaar afgeschaft. Eerder ontvingen jongeren nog tot hun 23ste een jeugdloon, dat fors minder is dan een volwassen loon. Nu in twee derde van de cao’s het jeugdloon vanaf 18 jaar is afgeschaft, gaat een jongere van 18 of 19 jaar met een fulltime baan er vele honderden euro’s per maand op vooruit. Een jongere van 18 die het minimumjeugdloon ontvangt, gaat twee keer zoveel verdienen.

Boufangacha: "Als werkgevers aantrekkelijk willen zijn voor jongeren, zullen ze gewoon vanaf het moment dat jongeren volwassen zijn, hen ook zo moeten waarderen. Dat betekent dan ook een vast contract bij structureel werk."

Energietoeslag 

Voorzitter FNV Young&United Yasmin Ait Abderrahman: "Jongeren hebben elke cent hard nodig om een zelfstandig bestaan op te bouwen. We weten uit onderzoek dat zelfstandige 18-jarigen niet rond kunnen komen door het jeugdloon en dat de daaraan gekoppelde bijstand te laag is. Dat een 18-jarige de helft van het loon krijgt van een 21-plusser, voor precies hetzelfde werk, is onacceptabel. Daarbij komt ook nog eens dat jongeren vaak geen energietoeslag krijgen, terwijl de rente op hun studieschuld wel oploopt. Het is mooi dat wij voor steeds meer jongeren een volwassen loon afspreken, dat is een goede stap vooruit. Maar de politiek moet doorpakken en het minimumjeugdloon vanaf 18 jaar afschaffen."

Manifestatie 

De FNV houdt zaterdag 26 november een landelijke manifestatie #NLverdientbeter

Door: Nationale Onderwijsgids