Lees-app Booqio speelt in op slechte leesvaardigheid onder jongeren

Het plezier in lezen en daarmee de verrijking van taalvaardigheid en -kennis kan alleen dán worden bereikt als jongeren meer en regelmatig gaan lezen. Van lezen om te leren, naar leren om te lezen. Het doorbreken van de weerstanden is cruciaal. Een aantal leraren Nederlands op verschillende vmbo- en mbo-scholen heeft de handschoen opgepakt. Dat meldt Booqio.

Een team van direct betrokkenen, vakgenoten en onderwijsprofessionals heeft de handschoen opgepakt. Ze ontwikkelden Booqio, een interactief digitaal platform waarmee leerkrachten in het basis- en middelbaar onderwijs een uiterst effectieve methode in handen hebben om hun leerlingen het plezier in lezen te laten ontdekken en dat als aanvulling kan worden gebruikt op bestaande onderwijsprogramma’s. Jongeren wisselen hun leeservaringen met elkaar uit en motiveren elkaar via korte vlogs in de Booqio-app. Alle boeken waarover gevlogd wordt, komen in de virtuele boekenkast van de klas. De onderwijsinstelling en leerkracht hebben achter de schermen de volledige regie en kunnen de vorderingen per leerling nauwgezet volgen en vaardigheden monitoren.

Gaming aspect 

Door het maken van vlogs en het gebruik van de Booqio-app ontdekken de leerlingen collectief en individueel dat het lezen van boeken geen nare plicht is, maar juist leuk en sociaal. De app heeft daarnaast ook een gaming aspect in zich. Klassen kunnen ‘tegen elkaar lezen’ om bovenaan de ranking te komen. Oftewel: hoe meer je klas leest, hoe hoger je eindigt. Het wedstrijdelement zorgt ervoor dat leerlingen extra gemotiveerd en gestimuleerd worden om te lezen én te vloggen. Voor de leerkracht is het een waardevolle tool waarmee hij/zij lezen klassikaal boeiend kan maken én houden.

Web Summit 2022 in Lissabon 

In Nederland wordt Booqio al succesvol toegepast in meerdere klassen van scholengemeenschap Yuverta. Begin november werd Booqio aan het grote publiek gepresenteerd tijdens de Web Summit 2022 in Lissabon. De EdTech start-up uit Eindhoven was daar onderdeel van de Nederlandse handelsmissie geïnitieerd door RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland). De reacties waren unaniem en overweldigend. De wereld maakte enthousiast kennis met deze oplossing: Booqio is het simpele, effectieve en inspirerende antwoord op de actuele, herkenbare en vooral urgente vraag naar meer leesplezier onder jongeren. Niet langer lezen om te leren, maar het plezier van leren om te lezen.

De wereldwijde belangstelling tijdens de Web Summit betekent dat Booqio in de toekomst ook kansen ziet buiten Nederland. Voor de Europese expansie gaat Booqio de komende periode op zoek naar partners en kapitaal.

Door: Nationale Onderwijsgids