Ook na volgend studiejaar een hogere basisbeurs voor uitwonende studenten

Een meerderheid van de Tweede Kamer stemt in met een voorstel van D66, CDA en ChristenUnie om de basisbeurs niet alleen voor aankomend studiejaar, maar ook voor de jaren 2024/2025 en 2025/2026, te verhogen voor uitwonende studenten. Het plan wordt vandaag nog besproken tijdens de behandeling van de Onderwijsbegroting. Dat meldt de NOS. 

De regeringspartijen willen studenten in het mbo en het hoger onderwijs meer zekerheid geven over hun financiële situatie. Coalitiepartner VVD steunt de motie en daardoor is er een meerderheid. De partijen willen er in totaal 425 miljoen euro voor uittrekken. 

Aanvullende beurs 

Minister Dijkgraaf wil, in plaats van de halvering van het collegegeld, dat er meer studenten in aanraking komen voor een aanvullende beurs. Dat is dan naast de al bestaande basisbeurs. Volgens de Kamermeerderheid blijft er dan nog genoeg geld over om ook na de zomer van 2024 een toeslag te geven.

Thuiswonende studenten 

Thuiswonende studenten ontvangen die toeslag niet. Zij krijgen vanaf september 2023 een basisbeurs van 110 euro per maand en daar wordt niets aan aangepast.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk