Over twee jaar stopt de regeling Salarismix mbo

Minister Dijkgraaf zet de regeling Salarismix vanaf 2024 stop. Dijkgraaf wil nieuwe afspraken maken over het carrièreperspectief van mbo-docenten. Dat meldt MBO Today. 

Op basis van de regeling, die in 2008 gestart is, krijgen mbo-scholen in de Randstad jaarlijks extra geld om docenten naar hogere schalen te laten doorstromen. Dat is in de eerste jaren ook echt gebeurd. De laatste tijd werkt de regeling niet zo goed meer. Er is ook geen reden meer om de Randstad apart te behandelen. Personeelstekorten zijn er in heel Nederland.

Kwaliteitsplan 

Minister Dijkgraaf vindt het dus tijd voor nieuwe afspraken. Wat Dijkgraaf betreft gaan de afspraken ook over de begeleiding van nieuwe docenten en het verlagen van de werkdruk. Iedere school moet in een speciaal kwaliteitsplan hier doelstellingen voor formuleren. Iedere school moet een plan maken voor de verdeling van de salarisschalen onder het onderwijspersoneel, een soort van salarismix is dat.

Specifieke doelstellingen 

Dijkgraaf juicht het toe als de MBO Raad en de vakbonden op landelijk niveau afspraken willen maken over specifieke doelstellingen. Zelf wil hij niet de doelstellingen opleggen aan scholen, want hij heeft er vertrouwen in dat de sociale partners zelf tot afspraken kunnen komen. Dat kan weleens lastig worden, want waar de vakbonden landelijke afspraken willen, pleit de MBO Raad voor een individuele aanpak per school. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk