Mbo-student nog steeds geweigerd in de kroeg vanwege opleiding

Volgens de MBO Raad is het pure discriminatie dat mbo-studenten geweigerd worden in de kroeg. Toch overkomt het ze regelmatig. Ook Jelmer Becker, voorzitter van de Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs MBO (JOB) overkomt het als hij met Radar meegaat naar Utrecht. Hij bezoekt daar zes kroegen met een verborgen camera. Bij twee kroegen wordt hij geweigerd vanwege zijn opleiding. Dat meldt Radar. 

Sinds 2020 worden mbo’ers niet meer gezien als deelnemers, maar als studenten. Net zoals hbo’ers en studenten die een universitaire opleiding doen. In de praktijk worden mbo-studenten nog altijd gediscrimineerd. Studentenkortingen die gelden bij bedrijven als Spotify en Apple zijn er alleen voor hbo’ers en universiteitsstudenten. 

Sportscholen voor studenten 

Radar Online belde ook met een aantal sportscholen die speciaal voor studenten bedoeld zijn. Daar gelden hoge kortingen voor de sportabonnementen, maar niet voor mbo’ers. Bij geen enkele sportschool kreeg de redactie korting op het sportabonnement. Een aantal sportscholen gaf zelfs aan dat alleen de universiteit en het hbo een bijdrage leveren aan de sportschool. Daarom gaven ze alleen de korting aan die studenten.

Discriminatie 

Op dit moment sluit de wet het discrimineren op basis van je opleidingsniveau niet uit. Radar vroeg, naar aanleiding van het maken van de verborgen camerabeelden, om een reactie aan minister Dijkgraaf van Onderwijs. De minister geeft aan dat hij niet weet of het nodig is om de wet aan te passen. Artikel 1 in de grondwet verbiedt namelijk al discriminatie. Het aanpassen van de wetgeving is echter wel een interessante gedachte. Ook zou de minister graag een mbo-collegekaart in het leven willen roepen. 

Reacties 

Radar vroeg nog meer politieke partijen om een reactie. De reacties zijn hier terug te lezen. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk