Voortijdig schooluitval moet, als het aan minister Dijkgraaf ligt, omlaag

Zo’n 24.000 jongeren verlaten jaarlijks zonder diploma hun school. Minister Dijkgraaf wil graag dit aantal jongeren omlaag brengen. De wet ‘Van school naar werk’ moet hem daarbij gaan werken. Dat meldt MBO Today.

In 2000 ging het nog om 70.000 schoolverlaters en in 2016 was het aantal gedaald tot 20.000. De laatste jaren stijgt het aantal schoolverlaters zonder diploma weer. Volgens Dijkgraaf is het heel belangrijk dat een bepaalde groep jongeren meer begeleiding krijgt in de overstap van school naar werk. Scholen kunnen daarvoor gebruikmaken van de eerder toegezegde middelen voor de opleidingen op niveau twee. Op dat niveau is namelijk de hoogste schooluitval op dit moment. 

Oriëntatieprogramma 

Uit onderzoek blijkt dat jongeren, als ze een weloverwogen keuze maken wat betreft een opleiding, hun opleiding sneller afronden. Om jongeren de kans te bieden een goede opleiding te kiezen, krijgen ze de mogelijkheid om een oriëntatieprogramma te volgen. Minister Dijkgraaf investeert 14 miljoen euro in een experiment voor oriëntatieprogramma’s. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk