Normal_examenbundel

Ben je het schooljaar weer goed begonnen? Als je dit jaar examen doet, geeft het toch misschien een ander gevoel als je aan het leren bent. Je weet dat je niet alleen goede cijfers moet halen, je weet ook dat je over een paar maanden al begint met de voorbereidingen naar het examen. Om niet alles op het laatste moment aan te laten komen, kun je nu alvast nadenken over deze voorbereidingen. We geven je een paar tips om het examenjaar zo ontspannen mogelijk door te komen.

 

Denk vooruit in je examenjaar

Het is natuurlijk in september of oktober nog veel te vroeg om al voor een examen te gaan leren. Toch is het goed om alvast na te denken over de periode die er zit tussen nu en het uiteindelijke examen. De tijd gaat sneller dan je denkt, en je wilt niet op het laatste moment tot de conclusie komen dat de examens al bijna beginnen. Kijk daarom nu alvast wanneer de tentamens gepland zijn. Zo weet je tot maart hoe het rooster eruit zal zien. Van april tot en met juli zal het voor iedere opleiding een drukke tijd worden, volgepland met centrale examens en praktijkexamens. Als je dat van tevoren weet, kun je er rekening mee houden. 

Hoe bereid je je voor op het examenjaar?

Er zijn verschillende manieren om je voor te bereiden. Behalve dat je een duidelijke planning maakt, kun je ook korter voor de examenperiode jezelf extra ondersteuning geven. Door bijvoorbeeld op Youtube te kijken naar de uitleg van vakken waar je moeite mee hebt. Soms kan een andere manier van uitleggen helpen om het beter te begrijpen. Maar als je graag veel oefenmateriaal wilt hebben, dan kun je ook oefenen met oude examens en online oriëntatietoetsen maken. Op deze manier krijg je inzicht in de manier van vraagstelling en kun je er achter komen waar je zwakke punten liggen bij bepaalde onderwerpen.

Een paar tips voor tijdens de examenperiode

Ook al ben je nog zo goed voorbereid op het examenjaar, je zult ook tijdens het examen natuurlijk actief moeten zorgen dat alles op rolletjes loopt. Bereid je daarom goed voor op dag zelf. Zet het alarm ruim op tijd, zodat je voldoende tijd hebt om op te staan. Leg al je spullen de dag van tevoren klaar. Dat scheelt een hoop stress bij het weggaan en verkleint de kans dat je iets vergeet. Natuurlijk vertrek je op tijd, zodat een eventuele vertraging onderweg geen problemen veroorzaakt. En tot slot, blijf rustig tijdens het examen, zodat je goed na kunt denken voordat je je antwoord op papier zet.

Een herexamen? Ook dat bereid je voor

Het examenjaar is niet voor iedereen na het landelijk examen afgelopen. Het kan gebeuren dat je een herexamen moet doen. Ook daar kun je je op voorbereiden, door te oefenen met examenbundels van het afgelopen jaar. Of door gebruik te maken van duidelijke samenvattingen die gemaakt zijn van de examenstof van het huidige jaar. Houd je hoofd koel en eet tussendoor gezond en gevarieerd, dan is de kans groot dat je alsnog slaagt en dat dit ook voor jou het laatste examenjaar was.