Normal_image001

Wanneer je net van de basisschool gaat, dan lijkt het allemaal nog heel lang te duren voordat je daadwerkelijk een keuze moet maken welke studierichting je kiest. Toch is het voordat je het weet zover. Het is daarom dus ook verstandig hier alvast tijdig over na te denken. Het duurt uiteraard nog even, maar wanneer je er nu al vast voorzichtig over nadenkt, kun je ook bepaalde richting op voorhand alvast uitsluiten. Omdat blijkt dat het voor veel leerlingen een uitdaging is om deze keuze op jonge leeftijd te moeten maken, is het verstandig jezelf hier zo goed mogelijk op voor te bereiden. Speciaal daarom hebben we enkele tips voor je, die je hier zeker bij kunnen helpen.

 

Doe een test

Wanneer je werkelijk geen idee hebt welke studie je zou moeten gaan volgen, is het doen van een studiekeuzetest een verstandige keuze. Tijdens deze test krijg je verschillende vragen, waardoor je voor jezelf een beeld krijgt waar je interesses nu eigenlijk daadwerkelijk liggen. Uiteraard hoeft dit niet te betekenen dat het ook daadwerkelijk is wat je gaat doen, maar het kan je wel een idee geven in welke richting op dit moment je interesse ligt. Stel dat je helemaal gek bent van auto’s, maar eigenlijk niet technisch bent. Dan kun je ervoor kiezen om autoverkoper te worden, maar kun je ook de keuze maken om bij een grote verzekeraar zoals Alpina te gaan werken en vanuit daar mensen te adviseren in het afsluiten van een verzekering.

Ga naar verschillende open dagen

Een open dag is het perfecte moment om kennis te maken met niet alleen de school, maar ook met verschillende opleidingen. Je krijgt gedurende deze dagen natuurlijk ontzettend veel informatie over de verschillende opleidingen, maar het geeft je ook de kans om met de verschillende docenten en vaak ook studenten die aanwezig zijn, in gesprek te gaan over bepaalde zaken. Je doet er daarom dus ook goed aan om verschillende vragen voor jezelf op te papier te zetten, die je tijdens de open dag kunt stellen. Dit geeft je een nog duidelijker beeld van verschillende opleidingen, waardoor je thuis een rustig vergelijk kunt maken. Door voor jezelf de plussen en minnen op papier te zetten, kun je een afweging maken welke opleiding het beste aansluit bij wat je later wilt worden.

De reistijd

Voor veel mensen is de reistijd van huis naar school een belangrijk aspect in de uiteindelijke keuze. Het is namelijk nog wel een verschil of je met de auto, scooter of fiets naar school gaat straks. Stel dat je de scooter pakt, dan is een scooterverzekering natuurlijk wel van belang. Kies je voor de auto wanneer je leeftijd dit toelaat, dan dien je je auto ook minstens WA te hebben verzekerd. De kosten voor de fiets liggen natuurlijk vele malen lager. Het is dus helemaal niet zo’n heel gek idee om hier goed over na te denken. Vooral wanneer je als ouders voor deze kosten zal moeten opdraaien, is de keuze voor een school die dicht bij huis is, dus helemaal zo gek nog niet.