Studenten en professionals uit het mbo strijden tegen stagediscriminatie

Studenten en professionals uit het Friese mbo zochten naar originele manieren om alle studenten gelijke kansen te geven binnen bedrijven en andere organisaties. De studenten keken op die manier naar een oplossing om stagediscriminatie snel de wereld uit te helpen. Dat meldt het Friesland College. 

Discriminatie is een hardnekkig probleem, zeker als het aankomt op jezelf ontwikkelen tijdens een stage. Teveel studenten komen moeizaam aan een stageplek of lopen tijdens de stage vast. 

Stagediscriminatie 

Er zijn genoeg voorbeelden van stagediscriminatie in de praktijk. Afwijzende reacties op een sollicitatiebrief met een buitenlandse naam eronder. Maar ook LHBTQ-jongeren, of het niveau van de opleiding of zelfs de woonplaats zorgen soms voor afwijzingen.

Krapte op de arbeidsmarkt 

De SBB heeft een speciaal meldpunt, maar er komen maar weinig klachten binnen. Aan de andere kant slaat het probleem ook de kant van de werknemers op. Zij lopen soms talent mis en daar ligt ook een kans om stagediscriminatie tegen te gaan. “Door krapte op de arbeidsmarkt kunnen bedrijven het zich steeds minder permitteren om selectief te zijn”, zegt Alie Feenstra van de SBB. 

App

Voor het aanjagen van allerlei activiteiten om iedereen te wijzen op alle kansen die nu blijven liggen. Het liefst ook nog met een eigen minister. En hoe voorkom je vooroordelen bij de start van een stage? Met bijvoorbeeld een app, waarin zowel het bedrijf als de student zoeken naar een match op basis van vinkjes voor kenmerken en skills. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk