Collegegeld van jongeren op kansrijke mbo-opleidingen moet omlaag

Jongeren die een mbo-opleiding gaan doen waarvoor de arbeidsmarkt krap is, zoals in de technieksector of in de zorg, zouden minder collegegeld moeten gaan betalen. Dit staat nog in een vertrouwelijk advies van een commissie onder leiding van oud-politicus Lodewijk Asscher. Dat meldt het AD. 

Jongeren moeten vaker gaan kiezen voor een mbo-opleiding die kansrijk is. En het kan daarbij helpen als ze een steuntje in de rug krijgen. “Ook financiële prikkels die zich richten op de student, bijvoorbeeld via lager collegegeld voor vraagberoepen, kunnen bijdragen”, staat in het advies. 

Goede kans op een baan 

Ook is het belangrijk dat onderwijsinstellingen zich veel meer gaan richten op studies die goede kansen bieden op een baan voor jongeren en dat daarin veel geld gestopt wordt. De jongeren kunnen dan kiezen op basis van een soort Bosatlas van het Nederlandse beroepsonderwijs. 

De commissie wil de keuzevrijheid in stand houden, maar wil de studenten wel stimuleren om te kiezen uit het palet van opleidingen met optimale kansen op de arbeidsmarkt. 

Numerus fixus 

Voorzitter Asscher wilde bij het AD geen commentaar geven over het rapport. Topbestuurder Doekle Terpstra, ook lid van de commissie, verwees naar een eerder dit jaar gegeven interview. Daarin zegt Terpstra dat wat hem betreft in het mbo een numerus fixus moet komen bij opleidingen met een studentenoverschot. Extra geld moet gaan naar kansrijke beroepen zoals bijvoorbeeld techniek. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk