Wereldwijde werkgelegenheid jongeren nog niet op niveau van voor corona

De wereldwijde werkgelegenheid voor jongeren zit nog niet op het niveau van voor corona. Dat blijkt uit een rapport van de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO), die is verbonden aan de Verenigde Naties. Zo blijken jongeren meer dan andere leeftijdsgroepen de dupe van de coronapandemie.

Volgens het rapport zullen wereldwijd ongeveer 73 miljoen jongeren tussen 15 en 24 jaar werkloos zijn dit jaar, wat neerkomt op een werkloosheidspercentage van bijna 15 procent. Dat is een verbetering ten opzichte van vorig jaar, maar in vergelijking met de periode voor corona zijn nog altijd 6 miljoen meer jongerenwerkloos.

Vrouwen 

Vooral vrouwen hebben minder vaak een baan dan mannen. Volgens de IAO hebben mannen zelfs anderhalf keer meer kans op een baan dan vrouwen. Zo zal naar verwachting 27,4 procent van de jonge vrouwen een baan hebben in 2022, van de mannen 40,3 procent.

Investeringen en betere arbeidsomstandigheden 

Om meer banen te creëren roept de IAO op tot investeringen en betere arbeidsomstandigheden voor jonge werknemers. Op termijn kunnen daardoor volgens de IAO 139 miljoen banen worden gecreëerd, waarvan 32 miljoen voor jongeren.

Door: ANP