Schrijfster Francine Oomen krijgt binnen dag 3500 mails over nieuw HOI-boek

Schrijver Francine Oomen heeft binnen een dag meer dan 3500 mails ontvangen van twintigers die haar graag willen helpen met het nieuwe boek dat zij gaat schrijven in haar succesreeks Hoe overleef ik. Dat vertelde Oomen vrijdag op NPO Radio 1.

De auteur maakte donderdag via TikTok bekend dat zij na tien jaar een nieuw deel in de langlopende reeks gaat schrijven over tiener Rosa. Het meisje en haar vrienden zijn in het volgende boek echter twintigers en worstelen met andere problemen dan toen zij nog op school zaten. De Hoe overleef ik-reeks was mede zo succesvol omdat Oomen grote onderwerpen als seksualiteit, onzekerheid en de multiculturele samenleving eerlijk en zonder enige schroom aansneed.

Grote onderwerpen en thema's 

"Het was een warme liefdesdouche aan reacties sinds ik het filmpje plaatste", aldus Oomen. "Ik krijg duizenden reacties van mensen die zeggen: de boeken zijn zo belangrijk geweest in mijn tienertijd. We staan te springen om te horen wat Rosa nu meemaakt." In de mails suggereren de trouwe lezers talloze grote onderwerpen en thema's waar de twintigers van nu mee worstelen.

"Veel twintigers worstelen, meer dan vroeger, met depressies en burn-out", stelt de schrijver. "Het vinden van een leuke baan is vreselijk moeilijk, de concurrentie is moordend. Mensen vallen na hun studie in een groot zwart gat. Veel twintigers worstelen met hun seksualiteit. En de eenzaamheid onder deze groep is heel groot."

Oomen kan nog niet zeggen wanneer het nieuwe boek uitkomt. "Maar ik denk dat het snel kan gaan", voegt ze daaraan toe. "Ik merk dat alle personages van toen staan te trappelen om weer aandacht van mij te krijgen."

Bestverkochte jeugdboeken 

De Hoe overleef ik- of HOI-serie stond jarenlang doorlopend hoog in de lijsten met bestverkochte jeugdboeken. Er werden miljoenen exemplaren verkocht. Ook werd er een speelfilm van gemaakt.

Kast vol prijzen 

Met haar reeks en haar andere boeken heeft Oomen in de loop der jaren een kast vol prijzen gewonnen. Zo ontving zij negen keer de prijs van de Nederlandse Kinderjury. De auteur werd in 2015 benoemd tot officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Door: ANP