In het Utrechtse uitgaansleven weigeren meerdere cafés mbo'ers

Mbo’ers die zeggen geweigerd te worden aan de deuren van Utrechtse cafés vanwege hun opleidingsniveau melden zich massaal bij de Utrechtse PvdA-fractie. Er zijn nu al 15 meldingen bijgekomen. Het weigeren gebeurt vooral bij kroegen rondom het Janskerkhof en op de Nobelstraat. Dat meldt De Gelderlander.

Vorige week circuleerden er meldingen in de media over Café de Kneus. Zij zouden mbo’ers niet binnenlaten. Alleen hbo’ers en wo-studenten zijn welkom in het café. De PvdA riep mbo’ers met soortgelijke ervaringen op zich te melden. Volgens raadslid Hester Assen kwamen er vijftien mails binnen van mbo’ers die beweren dat zij niet de Utrechtse kroegen binnenkwamen vanwege hun opleidingsniveau. 

'Mbo'ers slopen de kroeg'

Assen vindt de mails heftig om te lezen. “Eén meisje vertelde in haar mail dat ze aan de uitsmijter vroeg waarom ze niet naar binnen mocht. ‘Omdat mbo’ers de kroeg slopen’, had hij gezegd. ‘Maar jij ziet er wel lief uit’, kreeg ze te horen.”

Vooroordelen 

Volgens Assen spelen er een hoop vooroordelen over mbo’ers. Een andere jongeren schreef namelijk in zijn mail dat sinds hij op het hbo zat hij het gevoel had dat hij veel meer meetelde dan toen hij nog op het mbo studeerde. Ook met het zoeken naar een studentenkamer maakte hij opeens veel meer kans. Volgens Assen doet dat wel degelijk iets met studenten. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk