Klusbus050 van Alfa-college en gemeente Groningen van start

Op donderdag 28 april was de officiële start van Klusbus050 van het Alfa-college en de gemeente Groningen. Met deze bus gaan studenten van Entree Techniek aan de slag met onderhoudsklussen voor gebouw Magma in Vinkhuizen. Onder begeleiding van een vakdocent sluiten de studenten bijvoorbeeld elektra aan, kopen materiaal in en hergebruiken spullen. Klusbus050 levert de studenten van het Alfa-college praktijkervaring op én ze dragen bij aan een maatschappelijk doel. Dat meldt de gemeente Groningen. 

“Voor onze Entree-studenten Techniek en anderstalige studenten in de regio Groningen is het niet gemakkelijk om een passende stageplek te vinden. Die plek is erg belangrijk, want studenten leren in de praktijk de essentiële vak- en werknemersvaardigheden; dé kern van een mbo-opleiding op niveau 1. De verwachting is dat het nog lang duurt voordat er weer voldoende geschikte stageplekken beschikbaar zijn. Daarom gingen onze Entree onderwijsteams op zoek naar een alternatieve stage wat uiteindelijk heeft geleid tot Klusbus050. Met de kluswerkzaamheden in gebouw Magma doen onze studenten en docenten iets terug voor de buurtbewoners van Vinkhuizen, want dit pand is bedoeld voor mensen en organisaties die zich vrijwillig inzetten voor deze wijk”, zegt Marion Arends, regiodirecteur bij het Alfa-college.

Assistent 

Docenten van het Alfa-college begeleiden de Entree-studenten tijdens de klussen. Deze studenten worden opgeleid als assistent en daarom is goede begeleiding essentieel. Wethouder Werk Carine Bloemhoff:  “Gebouw Magma is voor de studenten van het Alfa-college een unieke en levensechte stageplek waar ze leren om te luisteren naar de wens van klant, ze zien direct resultaat van hun kluswerk en de jongeren dragen bij aan een maatschappelijk doel. Oftewel een win-win situatie!”. In het voormalige pand van Hart de Ruyterschool zetten mensen en organisaties zoals onder andere De Roege Boys, Vrouwkracht en Gea’s Weggeefwinkel zich belangeloos in voor de wijk Vinkhuizen.

Door: Nationale Onderwijsgids