Jongvolwassenen die regelmatig bewegen zijn vaak een stuk gelukkiger

Jongvolwassenen in Nederland zijn een stuk minder gelukkig dan 25 jaar geleden. Dat blijkt uit recent gepubliceerd onderzoek naar geluk en welzijn van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Regelmatig bewegen kan bijdragen aan het geluksgevoel van Nederlandse volwassenen, omdat bewegen samenhangt met verschillende aspecten van mentaal welbevinden, zoals geluksgevoelens en plezier. Dat meldt ANP Expert Support.

Sport en bewegen zorgen voor positieve veranderingen in gemoedstoestand en positieve emoties. Denk aan het hebben van plezier en ‘lekker in je vel zitten’. Je ervaart plezierige emoties doordat het aantal gelukshormonen in je lichaam toeneemt, zoals endorfines en serotonines. Endorfines gaan de pijnprikkels in het lichaam tegen en geven een gelukkiger gevoel. Serotonine speelt eveneens een rol bij pijnprikkels en heeft invloed op onder andere geheugen, stemming en zelfvertrouwen. Bovendien zorgen sport en bewegen voor het verminderen of voorkomen van angstige en depressieve gevoelens.

Sport en bewegen 

Daarnaast is bekend dat sport en bewegen door sociale interactie, sociale steun en samen bewegen het mentale welbevinden een boost geven. Tot slot zorgen sport en bewegen voor een uitlaatklep en verbeterde stressregulatie.

Deze positieve effecten van sport en bewegen op de mentale gezondheid blijken overigens ook uit een peiling van Motivaction. Bijna de helft van de deelnemers aan dit onderzoek gaf mentale effecten zoals zelfvertrouwen, ontspanning en minder stress aan als belangrijkste drijfveren om te sporten en bewegen. Opnieuw een bevestiging dat beweging in je dag brengen belangrijk is om je mentaal goed te voelen.

Door: Nationale Onderwijsgids