Bouw- en techniekconcern TBI overweegt eigen vakschool

Vanwege de grote tekorten aan personeel overweegt bouw- en techniekconcern TBI een eigen vakschool te openen. Topman Bart van Breukelen van TBI legt bij de publicatie van het jaarverslag uit dat alleen al bij de techniekbedrijven van TBl zo'n 500 vacatures open staan.

Van Breukelen is voorstander van meer vaste contracten in de bouwsector. Hij meent dat er werk gemaakt moet worden van het opleiden van jongeren. Ook zou de bouw moeten putten uit statushouders en mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt om aan genoeg mensen te komen.

Ook buitenlandse zzp'ers zouden verleid moeten worden om hun zelfstandigenbestaan in te ruilen voor een vast dienstverband. De TBI-topman noemt de beschikbaarheid van vakmanschap een "urgent probleem".

Uitstekend jaar

Ondanks de personele perikelen kende het bedrijf een "uitstekend jaar". De onderneming, die onder andere belast is met de verbouwing van de Tweede Kamer en een ov-terminal in Amsterdam, zag de bedrijfsopbrengsten vorig jaar met 9 procent stijgen tot krap 2,2 miljard euro.

De winst viel 55 procent hoger uit op 49,8 miljoen euro. Vooral de bouw- en vastgoedactiviteiten van TBI leverden meer geld op. Daartegenover kende TBI wel een aantal tegenvallers bij de infradivisie.

Van Breukelen waarschuwt verder voor de impact van de oorlog in Oekraïne. Los van de "humanitaire ramp" zorgt de strijd ook voor hogere prijzen en grotere onzekerheid van leveringen van materialen. Dat leidt mogelijk weer tot vertragingen.

Door: ANP