Tijdens schaduwverkiezingen kunnen bijna 60.000 scholieren stemmen

58.000 leerlingen en studenten van 132 scholen voor voortgezet onderwijs en mbo kunnen dit jaar op hun school meedoen aan de zogeheten scholierenverkiezingen. De afgelopen twee weken kon er op de scholen al gestemd worden. Op dinsdag kan dat nog tot 16.00 uur, en dan wordt om 17.00 uur de uitslag bekendgemaakt op het Albeda College in Rotterdam.

De scholierenverkiezingen zijn een initiatief van ProDemos, een instituut dat scholieren voorlicht over de democratie en de rechtsstaat. De directeur van ProDemos, Eric Stokkink, presenteert de uitslagen samen met presentatrice, columnist en radio-dj Hila Noorzai. De bekendmaking wordt voorafgegaan door een debat met kandidaat-raadsleden uit Rotterdam en studenten van het Albeda College.

VVD vier jaar geleden populairste partij 

Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen in 2018 werden er ook schaduwverkiezingen gehouden. Daar deden 98 scholen aan mee en toen brachten 28.138 scholieren hun stem uit. De VVD bleek toen bij hen de populairste partij, gevolgd door lokale partijen en GroenLinks. "De Scholierenverkiezingen blijken de afgelopen jaren een verrassend goede voorspellende waarde te hebben voor de uitslag van de echte verkiezingen een dag later", aldus ProDemos.

Door: ANP