Ruim honderd scholen houden eigen exitpolls voor gemeenteraadsverkiezingen

Meer dan honderd scholen voor voortgezet onderwijs en mbo organiseren de komende twee weken hun eigen gemeenteraadsverkiezingen. De periode dat ze dat kunnen doen loopt van deze maandag 08.00 uur tot en met dinsdag 15 maart 16.00 uur. In totaal ruim 43.000 scholieren kunnen virtueel stemmen voor een partij in hun gemeente.

Er doen 101 scholen mee uit 74 gemeenten, waaronder Amsterdam, Utrecht, Amersfoort, Delft, Heerenveen, Nijmegen, Papendrecht, Wageningen en Zutphen. De uitslag van de scholierenverkiezingen wordt bekendgemaakt op 15 maart om 17.00 uur op het Albeda College in Rotterdam.

VVD populairste partij 

Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen in 2018 werden er ook schaduwverkiezingen gehouden. Daar deden 98 scholen aan mee en brachten 28.138 scholieren hun stem uit. De VVD bleek toen bij hen de populairste partij, gevolgd door lokale partijen en GroenLinks. De scholierenverkiezingen zijn een initiatief van ProDemos, een instituut dat scholieren voorlicht over de democratie en de rechtsstaat.

Stadsdeelcommissie 

Overigens mogen jongeren van 16 en 17 jaar in Amsterdam voor het eerst ook echt stemmen. Maar dat geldt alleen voor de stadsdeelcommissie van het stadsdeel waar ze wonen, ze mogen geen stem uitbrengen voor de gemeenteraad. De stadsdeelcommissies behartigen de belangen van de bewoners bij het dagelijks bestuur van de zeven stadsdelen en geven gevraagd en ongevraagd advies.

Door: ANP