Straatintimidatie: twee op de drie jonge vrouwen had daar afgelopen jaar last van

Twee op de drie jonge vrouwen zegt het afgelopen jaar te zijn lastiggevallen op straat. Ze worden nagefloten, nageroepen en soms achternagelopen, zo blijkt woensdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De ondervraagden, die 12 tot 25 jaar oud zijn, negeren het vaak als ze worden lastiggevallen.

Nafluiten 

Nafluiten is de meest voorkomende vorm van straatintimidatie, blijkt uit de enquête die is uitgevoerd. De helft van de jonge vrouwen werd zeker één keer of vaker ongewenst nagefloten. Naroepen komt met ongeveer 40 procent iets minder vaak voor.

Achtervolgen 

Achternagelopen worden is volgens de vrouwen de meest bedreigende vorm van straatintimidatie. Circa een kwart maakte dit het afgelopen jaar mee.

Jonge vrouwen van 18 tot 21 jaar melden het vaakst dat zij op straat worden lastiggevallen, namelijk driekwart van hen. Onder tienermeisjes tussen de veertien en achttien jaar gaat het om 70 procent.

Tienerjongens 

Van de mannen heeft een op de drie te maken gekregen met straatintimidatie. Het gaat hierbij vaker om tienerjongens dan om jongvolwassen mannen.

Enquête 

De cijfers over straatintimidatie hebben betrekking op de periode van twaalf maanden voorafgaand aan het invullen van de enquête. De enquête kon van februari tot half april 2021 ingevuld worden, ruim 8000 jongeren hebben dit gedaan.

Door: ANP