Koning Willem I College is duurzaamste mbo van Nederland

Vrijdag 10 december vond de SustainaBul MBO-uitreiking 2021 plaats. Het Koning Willem I College behaalde de eerste plek en is daarmee uitgeroepen tot het duurzaamste mbo van Nederland in 2021. Het college scoorde, net als voorgaande jaren, hoog op onderwijs en haalde in totaal 279 van de 300 punten. De uitreiking vond plaats tijdens het (online) symposium 'Duurzaam Denken & Doen'. Dit meldt het Koning Willem I College.

Het is de derde keer dat de uitreiking duurzaamste mbo van Nederland plaatsvond. In 2019 behaalde het college ook de eerste plek, vorig jaar de tweede plek. In totaal deden er dit jaar 17 mbo scholen mee aan de verkiezing. De tweede plek is dit jaar voor Yuverta met 259 punten. ROC Friesland behaalde de derde plek met 236 punten. 

Hoge score duurzaamheid

Tijdens de uitreiking zei Sandra Pellegrom (SDG coördinator Nederland), net voor de bekendmaking van de winnaar: "Deze school scoort ontzettend hoog op duurzaamheid in het onderwijs, ze behaalden zelfs 97 van de 100 punten op dit onderdeel." 

Dominique Majoor, lid College van Bestuur van het Koning Willem I College, reageert vol trots op het behalen van de titel duurzaamste mbo van Nederland: “Een mooie kroon op ons werk! Op ons college leiden we onze studenten op tot de vakexperts van de toekomst. Het is ontzettend belangrijk dat we hen het belang van duurzaamheid meegeven en ze vaardig maken in het duurzaam denken en doen. Het gaat niet alleen om het verduurzamen van onze gebouwen, maar juist ook om het verankeren van duurzaamheid in het onderwijs. We doen al ontzettend veel, maar blijven ook stappen zetten. Het behalen van de eerste plek is een extra motivatie om zo door te gaan.” 

Expertisegroep Global Goals 

Het Koning Willem I College heeft duurzaamheid al vele jaren verankerd in zijn kernwaarden. Als UNESCO-school zet het college zich in voor een betere wereld en versterking van duurzaamheid. Om het belang van duurzaamheid meer kracht bij te zetten heeft het college sinds vorig jaar ook een expertisegroep Global Goals in het leven geroepen. Hierin zitten enthousiaste medewerkers en studenten die zich inzetten om duurzaamheid in de volle breedte nog meer te verankeren in ons onderwijs en onze bedrijfsvoering. 

Intentieverklaring 

Het College van Bestuur van het Koning Willem I ondertekende in 2020 ook het SDG (Sustainable Development Goals) Charter. Hiermee onderstreept het college het belang om samen te werken aan een betere wereld. Het SDG Charter is een intentieverklaring waarmee het college zich verbindt aan het behalen van de Sustainable Development Goals (SDGs). Dit zijn zeventien duurzame ontwikkelingsdoelen om de wereld te verbeteren voor 2030. Ze zijn een mondiaal kompas voor uitdagingen als armoede, onderwijs en de klimaatcrisis. De SDG’s zijn afgesproken door de Verenigde Naties (VN), waar Nederland ook bij hoort.

Positieve wedstrijd 

De SustainaBul MBO wordt georganiseerd door Leren voor Morgen en is gebaseerd op de SustainaBul in het hoger onderwijs. Het is een positieve wedstrijd waar onderwijsinstellingen naar elkaar kijken en elkaar van feedback voorzien om steeds beter te worden in het integreren van duurzaamheid ben hen op school. Deelnemende scholen vullen een vragenlijst in over de mate van duurzaamheid binnen de school op het terrein van onderwijs, de praktijk, de bedrijfsvoering en de integrale benadering daarvan. 

Door: Nationale Onderwijsgids
Beeld: Koning Willem I College