Tussenjaar verplicht tussen vmbo en mbo, gemeente Den Haag is voorstander

Gemeente Den Haag gaat onderzoeken of een oriëntatiejaar jongeren met een vmbo-diploma helpt om een betere studiekeuze te maken. Met zo’n tussenjaar hoopt de gemeente op minder voortijdige schoolverlaters. Dit meldt MBO Today.

Volgens de Haagse onderwijswethouder Hilbert Bredemeijer (CDA) heeft een deel van de vmbo-leerlingen moeite om een keuze te maken uit de verschillende vervolgopleidingen. “Als 16-jarige is het niet altijd makkelijk om te weten wat je later wilt gaan doen. En je moet verplicht een opleiding volgen, want je hebt een startkwalificatie nodig.”

Tussenjaar

Voor een deel van de leerlingen kan het volgens Bredemeijer nuttig zijn om na het behalen van hun vmbo-diploma niet meteen een vervolgstudie te doen. Tijdens een tussenjaar, of oriëntatiejaar, kunnen de jongeren zich voorbereiden op een studiekeuze. Jongeren die een havo- of vwo- diploma halen maken al veel langer gebruik van zo’n tussenjaar.

Weinig animo

Niet iedereen is enthousiast over het idee. ROC Mondriaan heeft een onderzoek gedaan onder zijn studenten en bij leerlingen van verschillende vmbo-scholen in Den Haag. Daaruit bleek dat de animo voor een tussenjaar niet heel hoog is. 

Door: Nationale Onderwijsgids