Opleiden van mbo'ers levert maatschappij geld op

De opbrengst van iedere mbo-student die een startkwalificatie op niveau twee behaalt is drie keer zo hoog als de investering. Dit blijkt uit onderzoek van Curio, een beroepsopleider in West-Brabant. Ook zijn mbo'ers productiever en verdienen ze meer dan zonder startkwalificatie. De kans is kleiner dat ze in aanraking komen met politie en justitie en ze hebben minder vaak een uitkering. Dit meldt het AD.

Onderzoekers van economisch adviesbureau LPBL berekenden in opdracht van Curio uit dat een niveau 2 diploma ruim 90.000 euro winst opbrengt, bij een investering van minder dan 30.000 euro.

Risicogezin

Bij een niveau 3 of 4 diploma wordt het effect nog groter. Dan is de winst ruim 120.000 euro. Komt de student uit een risicogezin dan levert hij de samenleving nog meer op. Ongeveer 135.000 euro. Een risicogezin is bijvoorbeeld een gezin waarin een psychische aandoening bij één van de ouders, armoede of problemen tussen de opvoeders spelen. Uiteindelijk zijn er meer voordelen dan kosten voor de rest van de samenleving.

Door: Nationale Onderwijsgids