Veel jongeren nemen na hun eindexamen nu wel een tussenjaar

Er is een forse toename van jongeren die eerst een tussenjaar willen gaan na hun eindexamen van de middelbare school.  Na een coronadip in het schooljaar 2020/2021 zien bedrijven die reizen of opleidingsprogramma's voor tussenjaren aanbieden een stijging in het aantal boekingen, blijkt uit een rondgang van NOS Stories, zo meldt NOS.

Education First bijvoorbeeld, een organisatie die taalcursussen aanbiedt in verschillende landen, ziet een verdubbeling van het aantal aanmeldingen ten opzichte van vorig jaar. Ook Cultural Care, een organisatie die jongeren als au pair koppelt aan buitenlandse gezinnen, spreekt van een 'stormloop' aan geïnteresseerden.
 
Maar niet alle jongeren willen graag naar het buitenland. Reden daarvoor is dat veel landen nog op slot zitten of een negatief reisadvies hebben. Activity International, een organisatie die tussenjaren buiten Europa aanbiedt, merkt dat aan het aantal boekingen. "We zitten op dit moment rond de 150 aanmeldingen, dat is slechts 20 tot 25 procent van de boekingen die we normaal hebben.” 
 
En die onzekerheid rondom de coronamaatregelen maakt dat er ook jongeren zijn die een gepland tussenjaar in het buitenland juist uitstellen en direct gaan studeren. Bijvoorbeeld omdat ze denken dat er zonder corona meer uit een tussenjaar te halen valt. 
 
Door: Nationale Onderwijsgids