Amsterdamse roc's en bedrijven werken samen in voedsel, groen en gastvrijheid

Op initiatief van SBB en roc’s in de regio Amsterdam is een samenwerking gestart met bedrijven om stageplaatsen te creëren voor zowel huidige als toekomstige mbo-studenten. Het gaat om de sector Voedsel, groen en gastvrijheid. De partners zijn zo tevreden, dat ze vastbesloten zijn om de samenwerking na de crisis voort te zetten. Dit meldt SBB.

De roep om meer personeel in de branche blijkt groot, ook in de toekomst. Studenten kiezen helaas steeds minder vaak voor een studie in richtingen zoals horeca, toerisme of evenementen. 
 
Volgens Frank de Laat, parkmanager bij De Krim, is het van belang dat scholen en bedrijven gaan praten over de toekomst van zowel de studenten als de werkzaamheden zelf. De Krim is eveneens nauw betrokken bij dit initiatief. Frank zegt: “In de toekomst van recreatie zie je steeds meer automatisering komen, zo gaat het inchecken zelfstandig en verschuift de functie van receptionist richting gastheer en -vrouw. Er komt een meer dienstverlenende rol.”
 

Laat concurrentiedenken los

Om in te kunnen spelen op de veranderende vraag vanuit de arbeidsmarkt, moet de school daar qua aanbod op inspelen. Frank doet een suggestie: “Vakken en opleidingen zouden meer met elkaar moeten overlappen. Werkzaamheden veranderen, dus opleidingen zouden daarin mee moeten gaan. De sleutelrol ligt in een goede samenwerking tussen scholen en bedrijven.” Om tot een succesvolle samenwerking tussen scholen én bedrijven te komen zijn de partijen het erover eens dat het concurrentiedenken even los moet worden gelaten. 
 

Succesvol

De opgezette samenwerking tussen scholen en bedrijven in de genoemde regio is een succes. Na verschillende sessies is besloten om workshops voor studenten op te zetten. Bedrijven geven daar invulling aan, zodat zij hun toekomstige collega’s kunnen laten proeven van het vak. Bovendien gaat het initiatief verder dan dat: ook leerlingen van het voortgezet onderwijs worden hierbij betrokken. 
 

Langetermijnsamenwerking

Zowel de scholen als bedrijven zijn het erover eens dat dit niet een incidentele samenwerking is. Naast het Novacollege zijn ook het roc van Amsterdam Airport, Amsterdam Centrum, roc Top en de Cosmo Academy betrokken bij dit initiatief. Vanuit het bedrijfsleven doen Landal Greenparks, NH Hotels, Radisson Blu en Kennemerduin campings mee.
 
Door: Nationale Onderwijsgids