ROC TOP en Amstelring starten Zorg Experience voor meer zorgpersoneel
Sinds enkele weken is in Amsterdam de Zorg Experience van start gegaan, een initiatief van mbo-opleider ROC TOP en zorginstelling Amstelring. De Zorg Experience is een intensief studieprogramma waarbij studenten enerzijds ontdekken en anderzijds versneld een diploma krijgen. Met het initiatief hopen ROC TOP en Amstelring een kickstart te geven aan de toestroom van goed geschoold zorgpersoneel. De eerste 24 studenten zijn inmiddels gestart bij Vreugdehof, een van de woonzorglocaties van Amstelring. Dit meldt ROC TOP.
De Zorg Experience is geschikt voor zij-instromers, mensen die een carrière in de zorg ambiëren en zich willen laten omscholen. Studenten hebben vaak al een diploma op zak (in een ander vakgebied) en/of beschikken over een hoop waardevolle werkervaring. In een leertraject van acht weken werken studenten aan basisvaardigheden zoals verzorging en communicatie. Ook leert men omgaan met hulpmiddelen in de werkomgeving zoals zorginnovaties. In deze periode krijgen studenten een goed beeld of de zorg bij hen past. Tegelijkertijd ronden studenten in deze periode een intensief REN-programma af (Rekenen, Engels en Nederlands). Na acht weken volgen examens waarin het basisniveau zorg- en het benodigde REN-niveau getoetst wordt.
 
Als examens succesvol zijn doorlopen en men nog steeds zorgambities heeft, kunnen studenten starten aan een 2,5-jarige opleiding Verpleegkunde niveau 4 (BBL). Dit betekent een winst van anderhalf jaar ten opzichte van de reguliere mbo-opleiding Verpleegkunde (vier jaar). De verkorte opleiding, waar REN-vakken geen onderdeel van zijn, is volledig hybride en praktijkgericht. Dit wil zeggen dat alle lessen daadwerkelijk op de werkvloer zelf gegeven worden. Dus geen les meer in een lokaal maar rechtstreeks in het hart waar het gebeurt: de zorglocatie zelf. Na afloop van de tweejarige opleiding krijgen studenten een baan aangeboden bij Amstelring.
 
Door: Nationale Onderwijsgids
Afbeelding: Les Zorg Experience, fotograaf Marco Hietberg