VO-raad teleurgesteld over besluit leraren geen voorrang te geven bij vaccinatie

De VO-raad heeft met teleurstelling gereageerd op het nieuws dat onderwijspersoneel geen aparte prioriteit  krijgt in de vaccinatiestrategie. De reactie volgt op een brief van de  ministers van en voor Onderwijs aan de onderwijssector. De gezamenlijke onderwijsorganisaties van basis- tot universitair onderwijs hadden begin januari om een aparte prioriteit gevraagd. Dit meldt de VO-raad.

De ministers vinden prioriteit voor onder andere leraren niet nodig, omdat zij verwachten dat ‘al het onderwijspersoneel, dat bereid is zich te laten vaccineren, rond het begin van de zomervakantie in ieder geval een prik heeft ontvangen.’

Een tweede argument, zo schrijven de ministers, is dat eerder ervaringen met prioritaire groepen hebben aangetoond dat dit juist leidt tot vertraging van de vaccinatieoperatie.

Bovengemiddel risico op besmetting

De VO-raad is teleurgesteld dat in deze strategie er geen rekening mee wordt gehouden dat het onderwijs een vitale sector is en dat juist om die reden tijdens de lockdown een speciaal beroep wordt gedaan op mensen die in die sector werken. Hierdoor loopt het onderwijspersoneel een bovengemiddeld risico op besmetting. Deze situatie blijft nu dus, naar verwachting, tot de zomervakantie voortbestaan.

Door: Nationale Onderwijsgids