20 jaar homohuwelijk, maar toch verbergen veel scholieren hun genderidentiteit

Op 1 april is het twintig jaar geleden dat mensen van het gelijke geslacht kunnen trouwen in Nederland. Om deze mijlpaal te vieren gaat in veel steden de regenboogvlag uit. Maar hoe staat het er anno 2021 voor met de emancipatie en acceptatie van lhbti-personen? Het vandaag verschenen ‘Feiten en cijfers op een rij’ van Movisie maakt duidelijk dat er nog een wereld te winnen is, aldus Movisie. Dit meldt ANP Expert Support.

Een op de tien van de Nederlandse lhb-respondenten meldde in Europees onderzoek fysiek aangevallen te zijn. 22 procent heeft ooit bij de politie aangifte gedaan van een fysieke of seksuele aanval. Een op de vijf Nederlandse transgender personen werd slachtoffer van een fysieke of seksueel gemotiveerde aanval. Dat is twee keer zoveel als het gemiddelde voor alle lhbti-groepen.
 

Lhbti op school

Bijna de helft van de Nederlandse transgender respondenten geeft aan nooit of zelden open te zijn over hun genderidentiteit. Onder jongeren tussen 18 en 24 jaar verbergt ruim 41 procent hun lhbti-zijn op school. In de groep tussen 15 en 17 jaar oud zegt 16 procent hetzelfde te doen. Iets meer dan de helft van de respondenten tussen de 15 en 17 jaar geeft aan nooit of zelden open te zijn over hun genderidentiteit
 

Verplichte kost voor nieuwe Kamerleden

Er moet hard worden gewerkt aan de emancipatie en acceptatie van lhbti-personen in Nederland, zegt Simon Timmerman, Adviseur Regenboogsteden bij Movisie. Plannen en beleid moeten inclusiever worden ten aanzien van seksuele en genderdiversiteit. Deze publicatie is ook belangrijk voor alle nieuwgekozen Tweede Kamerleden en de politieke partijen die de komende tijd gaan onderhandelen over een nieuw kabinet.
 
Door: Nationale Onderwijsgids