'Financiële voordelen moeten technisch beroepsonderwijs aantrekkelijker maken'

11 maart is Wereld Loodgieters Dag. Techniek Nederland onderstreept op die dag dat loodgieter een bijzonder en belangrijk beroep is. De carrièrekansen voor loodgieters en andere technische vakmensen zijn groter dan ooit. Voor de energietransitie zijn de komende jaren tienduizenden extra technici nodig. De brancheorganisatie vindt daarom dat de politiek veel meer aandacht zou moeten hebben voor het technisch beroepsonderwijs. Dit meldt Techniek Nederland.

Volgens voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland is er steeds meer waardering voor het loodgietersvak. “In februari was de loodgieter voor veel mensen in Nederland een held. De vorst veroorzaakte heel wat lekkages en de loodgieter bleek de redder in de nood. Zoiets drukt ons weer eens met de neus op de feiten: technische vakmensen zijn onmisbaar in onze maatschappij.” Techniek Nederland wijst op de carrièrekansen die er liggen voor loodgieters en andere technische vakmensen. Omdat de vraag naar technici sterk groeit, richt de installatiekoepel zich ook op de politiek. Terpstra: “Technisch beroepsonderwijs is zo belangrijk dat het volgende kabinet het véél aantrekkelijker zou moeten maken. Bijvoorbeeld met financiële voordelen.”

Een innovatief vak

Terpstra ziet dat het vak snel verandert. “Het vakgebied wordt breder, innovatiever en digitaler. Denk aan een energiezuinig huis, waterbesparing en -hergebruik of een speciaal systeem dat de riolen controleert. De moderne loodgieter is een ambachtelijke vakman of vakvrouw, maar heeft óók verstand van ICT. Je zult hem of haar steeds vaker met een laptop in de weer zien.”

Loodgieters in het zonnetje

Ondanks de groeiende waardering vindt Terpstra dat de loodgieter nog wel wat meer erkenning verdient. “Praktische probleemoplossers met verstand van zaken hebben we altijd nodig. Vandaar dat we de loodgieter vandaag in het zonnetje zetten.” Hij adviseert praktisch ingestelde jongeren juist nu om een technisch vak te kiezen. “Dus waarom geen loodgieter? De banen liggen voor het oprapen. En loodgieter klinkt misschien wat ouderwets – eigenlijk moet je sanitair-installateur zeggen – maar het is ook wel weer een mooie geuzennaam.”

Door: Nationale Onderwijsgids