Mbo-scholen ontvangen flink minder aanmeldingen voor komend schooljaar

Bij veel mbo-scholen ligt het aantal aanmeldingen voor het volgende jaar op dit moment een stuk lager ligt dan in normale jaren. Alleen in de zorg lijkt het aantal aanmeldingen op peil te zijn. Volgens Jan van Alphen, directielid van horecaopleiding De Rooi Pannen in Tilburg, is de daling te verklaren door het gebrek aan open dagen. Dit meldt Omroep Brabant.

“Het is een grillig jaar”, aldus Van Alphen. “Maar je ziet het in heel het land. We missen onze open dagen. Dat is voor ouders en leerlingen het signaal om zich aan te melden. Maar we mochten geen open dag organiseren en dat maakt het lastig.” Op zijn school zijn nu ongeveer 1500 aanmeldingen binnengekomen, terwijl dat aantal rond deze tijd van het jaar normaal gesproken rond de 2000 ligt.

Deadline verlengd

“40 procent van de leerlingen die nu in het laatste jaar van het voortgezet onderwijs zitten, heeft zich nog niet aangemeld bij een mbo-opleiding”, legt Van Alphen uit. “Natuurlijk zijn er altijd leerlingen die twijfelen, maar in andere jaren is dat maar 20 procent.” Van Alphen is er van overtuigd dat de aanmeldingen nog wel komen, maar dat ze door de huidige situatie nog even op zich laten wachten. De minister heeft het recht om op een opleiding te worden geplaatst dan ook verlengd van 1 april naar 1 mei, en er gaan al geruchten dat dit zelfs tot 1 juni zal worden verlengd.

Door: Nationale Onderwijsgids