Minister gaat bindend studieadvies mbo niet schrappen, ondanks oproep Kamer

Minister van Engelshoven (Onderwijs) heeft tijdens een debat in de Tweede Kamer laten weten dat ze het bindend studieadvies (BSA) voor het mbo niet zal schrappen. Vanuit de Tweede Kamer was een oproep gekomen om de norm voor het BSA aan te passen vanwege de gevolgen van de coronacrisis, maar de minister legt deze oproep naast zich neer. Dit meldt MBO Today.

“Voer wel het goede gesprek, maar maak het advies niet bindend”, stelde D66-Kamerlid Paul van Meenen voor. Hij is van mening dat het ‘bindende’ onderdeel van het BSA dit jaar losgelaten moet worden voor het mbo. Niels van den Berge van GroenLinks ging nog een stapje verder en stelde een spoedwet voor om het BSA in het mbo te schrappen.

Minister Van Engelshoven wees al deze voorstellen echter af. “Ik kan de wet niet zomaar opzij zetten”, verklaarde ze. Bovendien is het volgens haar ook voornamelijk een theoretische discussie: “Ik heb niet de indruk dat het studieadvies op dit moment voor mbo-scholen de grootste zorg is. Het is geen dringend probleem.”

Het BSA wordt pas sinds kort gehanteerd op het mbo: sinds studiejaar 2018/2019 krijgen alle mbo-studenten in hun eerste jaar een bindend studieadvies. Later dit jaar volgt een evaluatie met de eerste ervaringen met dit BSA.

Door: Nationale Onderwijsgids