Mbo-studenten aan de slag in stembureaus bij Tweede Kamerverkiezingen

Mbo-studenten gaan bij de komende Tweede Kamerverkiezingen aan de slag als vrijwilliger op stembureaus. Dat meldt de MBO Raad, die hiervoor gaat samenwerken met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken (NVVB) en het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Door de coronamaatregelen zijn meer mensen nodig dan normaal om de verkiezingen in goede banen te leiden. In totaal zijn zeker 70.000 vrijwilligers nodig. Ook in verschillende functies zoals bijvoorbeeld facilitaire medewerkers, gastheren en -vrouwen en beveiligers. Het mbo is bij uitstek opleider van veel van deze beroepen, aldus de MBO Raad. Door leerlingen in te zetten, kunnen ze zo hun opleiding van de nodige praktijkervaring voorzien, is de redenering.

Praktijkervaring in burgerschap

"Het mbo leidt op voor beroepen, maar ook voor burgerschap", zegt voorzitter Adnan Tekin van de MBO Raad. "Voor de komende Tweede Kamerverkiezingen kunnen we die twee kwalificaties in dienst van de democratie heel mooi aan elkaar koppelen. Studenten van verschillende opleidingen krijgen de kans hun skills in te zetten én praktijkervaring in burgerschap op te doen bij een unieke gebeurtenis. Een win-winsituatie dus."

De Tweede Kamerverkiezingen zijn op 17 maart volgend jaar.

Door: ANP