Mbo-studenten zonder stage gaan vaccineren om aan uren te komen

Door de coronacrisis is er een groot tekort aan stageplekken voor mbo-studenten, zeker bij zorginstellingen. In de zorg zijn er 3400 stageplekken te weinig en dat is een groot probleem. In Zuidoost-Brabant heeft men hier een oplossing voor gevonden: laat de mbo-studenten helpen met de aanstaande coronavaccinatiecampagne. Dit meldt NOS.

In Zuidoost-Brabant gaan mbo-studenten voor hun stage bij de GGD ingezet worden bij het vaccineren. “Je slaat drie vliegen in één klap”, aldus Laurent de Vries, bestuursvoorzitter van het Summa College in Eindhoven. “De stageproblematiek los je ermee op, je hebt extra handen voor de vaccinatiecampagne en je hebt straks gekwalificeerde zorgmedewerkers voor alle vacatures in de zorg.” Volgens De Vries heeft het plan potentie om landelijk ingezet te worden.

Hoewel het plan op deze manier klinkt als een goede oplossing is niet iedereen enthousiast. Student verpleegkundige Machteld Marra weet niet of vaccineren een stage wel volledig kan vervangen: “Je leert heel goed vaccineren, maar dat is het dan ook. In mijn ogen heb je daar niet veel aan.”

Feit blijft dat het gebrek aan stages een dringend probleem is. Bij het Summa College gaat het om 800 studenten zonder plek. “Het gevaar bestaat dat ze hun opleiding niet kunnen afmaken en dat we een verloren covid-19-generatie krijgen”, aldus De Vries. Momenteel is de zorg echter simpelweg te zwaar belast om ruimte voor stagiairs te kunnen creëren.

Door: Nationale Onderwijsgids